ZOL werkt mee aan innovatie in Cardio MRI

ZOL werkt mee aan innovatie in Cardio MRI
17 february 2025

Op de afdeling Medische Beeldvorming van ZOL Genk worden wekelijks ongeveer 15 Cardiale MRI-onderzoeken (CMR) uitgevoerd met de 1.5T MAGNETOM Sola Fit-scanner. Door de stijgende vraag naar MRI-onderzoeken voor cardiopatiënten lopen de wachttijden op tot 21 weken. Innovatie is daarom cruciaal. In 2024 testte het team de nieuwste syngo MR XA70-software van Siemens Healthineers. We spraken met Janne Stieners, technoloog medische beeldvorming, en Jenna Midgley, technoloog medische beeldvorming en wetenschappelijk medewerker binnen het MRI-cardio-team, over hun ervaringen met deze nieuwe technologie.

Wat hebben jullie onderzocht? 

Janne: “We zijn met drie technologen en twee wetenschappelijk medewerkers gespecialiseerd in MRI-onderzoeken bij patiënten met hartproblemen, zoals myocarditis (ontsteking van de hartspier), littekenweefsel na een hartinfarct en Arrhythmogenic Right Ventricular Cardiomyopathy (ARVC) (een zeldzame erfelijke aandoening die het risico op hartritmestoornissen verhoogt). De onderzoeken voeren we uit bij zowel oudere patiënten als jongeren, waaronder veel sporters.” 

Jenna: “De test bestond uit twee belangrijke onderdelen Enerzijds hebben we de AI-gestuurde functies van de software geëvalueerd, zoals: 

• Automatische positiebepaling van het hart. 

• Automatisch vaststellen van de rustfase voor optimale beeldkwaliteit. 

• Automatische berekening van de inversietijd voor betere visualisatie van afwijkingen. 
 

Daarnaast testten we 3D-beeldvorming als alternatief voor de traditionele 2D-beelden. Het grote voordeel van 3D is dat de radioloog achteraf reconstructies kan maken om het hart vanuit verschillende hoeken te beoordelen.” 

Hoe verliep het testen van de software? 

Jenna:“Een applicatiespecialist van Siemens hielp ons bij de eerste opzet en het optimaliseren van de instellingen. Hij bleef beschikbaar voor ondersteuning. Later kwamen ook ingenieurs van Siemens langs om de achterliggende technologie toe te lichten. Dat was erg waardevol.” 

Het is mooi om te zien dat onze bijdrage wordt gewaardeerd en dat we samen de medische technologie verder kunnen ontwikkelen.

Wat waren de resultaten? 

Janne: “De nieuwe techniek biedt duidelijke voordelen: 

  • 3D-beeldvorming geeft een betere visualisatie van pathologieën, zoals littekenweefsel en myocarditis. 

  • De AI-software is gebruiksvriendelijker en efficiënter. 

  • De 3D meting zou voor een tijdwinst kunnen zorgen.
     

Jenna: “We zijn vooral enthousiast over de AI-component, die we nu standaard gebruiken. De AI-software heeft het uitvoeren van het onderzoek gestandaardiseerd, waardoor de cardiale beeldvorming meer reproduceerbaar is. Wat de 3D-techniek betreft, zijn er nog uitdagingen, zoals variaties in beeldkwaliteit bij patiënten met een onregelmatige hartslag of vochtophopingen in de longen. Siemens werkt aan een verbeterde versie van de 3D-meting, en we hopen dat deze techniek in de toekomst geoptimaliseerd wordt, zodat wij er onze cardiale onderzoeken mee kunnen toepassen. 
 

Janne: “Als de betrouwbaarheid verder verbetert, kunnen we dankzij 3D-beeldvorming sneller werken en de wachttijden voor Cardio MRI-onderzoeken verkorten. Wat natuurlijk een voordeel oplevert voor de patiënten.” 

Jullie bijdrage kreeg een erkenning in MAGNETOM Flash. Hoe was dat? 

Janne: “Ons werk is gepubliceerd in MAGNETOM Flash, het vakblad van Siemens Healthineers. Daarin delen artsen, technologen en medisch specialisten hun ervaringen en onderzoeksresultaten. Het is mooi om te zien dat onze bijdrage wordt gewaardeerd en dat we samen de medische technologie verder kunnen ontwikkelen.”

Lees het artikel hier

arrow